2 Ocak 2013 Çarşamba

BİBERDE KÜLLEME HASTALIĞI

Gönderen Unknown


Leveillula taurica Külleme Hastaligi

Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Leveillula taurica (Lev) Arn (aseksüel devresi: Oidopsis taurica) obligat (gelismesi için canli dokulara ihtiyaç duymasi) bir hastalik etmendir ve biberlerde külleme hastaligina neden olurlar. Kabakgillerde külleme hastaligi etmeni, Sphaerotheca fuliginea ve domateslerde külleme hastaligi etmeni Oidium lycopersicum' dan oldukça farkli bir fungal etmendir. Her iki fungal etmen yapraklarin her iki yüzeyi üzerinde gelismekte ve besinleri absorbe edebilmek için epiderma hücreleri içerisinde haustriumlarini (emeç) meydana getirirler. Her iki fungus her iki yüzey üzerinde de sporlarini olusturmaktadir. Tam tersi durumda ise, Leveillula taurica sporlarini olusturuncaya kadar yapragin içerisinde gelismekte ve gelisme durumu Alternaria ve diger yaprak patojenlerine benzerdir. Ayrica Leveillula taurica sadece yapraklarin alt tarafinda spor üretmektedir. Bu patojen domates, patlican ve biber gibi bitkilerde dahil olmak üzere 74 familyadan 1000' in üzerinde bitkiyi enfekte ettigi bildirilmektedir. Fungusun gelisme ortami çogunlukla sicak (kuru ya da nemli) iklimlerdir, bazen serin iklimlerde de ortaya çiktigi görülmektedir. Hastalik etmenine karsi dayanikli çesit mevcut degil, fakat bazi chili (cin)biberlerinin sivri biberler göre daha az hastalandigi bildirilmektedir. 

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik belirtisini biberlerde belirlemek zor olamakla birlikte, hastaligin ilk belirtileri yapraklarin alt yüzeyinde küçük beyaz ile açik gri renkli görünümdeki lekelerdir. Bunlar özellikle enfeksiyondan sonra alt yapraklarda görülmeye baslar. Fungus aseksüel olan üreme organlarini bitkilerin stoma açiklarindan disari çikarmaya baslar ve bunlar bitkilerde beyaz tozlu bir görünüm saglar. Yapraklarin alt yüzeyinde bunlari görmek mümkün ve bu tozlu görünüm zamanla kahverengiye dönmektedir. Yapraklarin üst yüzeyinde ise daginik sari leker olusur. Etkilenmis yapraklar bakteriyel leke hastaliginda oldugu gibi dökülmeye meyillidirler. Ayrica enfektelenmis yapraklar da kivrilmalar meydana gelebilir. Hastalik etmeni meyveleri de etkileyebilir, meyvelerde küçülme olabilir. 

 

 
Mücadelesi 
Kültürel mücadele
1. Genel olarak bitkilerin iyi yetistrilmesi.
2. Dayanikli kültivarlarin yetistirilmesi.
3. Hastalik etmenine karsi yurt disinda biyolojik mücadelede tavsiye ediliyor, AQ10 biofungicide (bir fungal hyperparazit, Ampelomyces quisqualis).

REFERANS:
http://bitkisagligi.net/Biber/ozellik.asp?patlatin=Leveillula%20taurica

0 yorum: